De nieuwe barbecue doet het uitstekend. De buurvrouw kwam wel even kijken of het huis niet afbrandde. Er ontstond nogal wat rookontwikkeling, waardoor haar vermoeden niet onlogisch leek. Maar gelukkig viel dat mee. Het was de grillmaster die de techniek van het rookarm opstoken nog niet helemaal meester was. Na een paar keer proberen ging het beter. Niet heter dan 275 graden stoken de eerste keren, vertelde de handleiding. Anders kan het keramiek beschadigen.

Na alle voorbereidingen konden we met zus, zwager en neven genieten van vlees van de Keurslager en zalm van de visboer uit Emmen. Het was heerlijk. Toen de grillmaster even was afgeleid doordat hij foto’s stond te maken van de grazende koeien in de achtertuin, werd de zalm een beetje geblakerd. Maar het smaakte nog best. De zwager benadrukte dat er teveel viskruiden op de vis zaten. Maar dat kwam door het royale gebaar van de dame van de viswinkel: die had er een gratis doosje met kruiden bij gedaan. Misschien had ik wat moeten bewaren voor een volgende keer. Desondanks was het smullen. En erg gezellig. 

We hadden naar ons gevoel enorme hoeveelheden ingekocht. Het ging uiteindelijk schoon op. Dat er drie pubers en een bijna-puber bij waren was daar waarschijnlijk debet aan. Kortom, we hadden een fijne avond, ook al was het vrij fris. We zaten eerst hardnekkig buiten, zoals mijn vader vroeger altijd in korte broek liep als we op vakantie waren. Weer of geen weer. Uiteindelijk toch naar binnen gegaan. Blij met de ruimte daar en de comfortabele stoelen. Hopelijk genieten de gasten binnenkort ook van de barbecue. Weer of geen weer…